Kranosakralterapi

Behandling

Jag utbildar mig inom Kranosakralterapi hos Bröderna Tranberg och tar emot elevbehandlingar under utbildningstiden.

KST är en behandling där terapeuten möter upp din kropp med olika handpositioner i stillhet och låter kroppens flöde gällande energi och cerebrospinalvätska ( hjärn- och ryggmärgsvätska ) flöda fritt. Kroppen strävar alltid efter läkning och har förmågan att reglera sig själv men behöver ofta lite hjälp och korrigering.  Behandlingen sker liggande med kläderna på i total avslappning. 

En KS terapeut har djupa kunskaper i basmedicin och kan tack vare den kunskapen dirigera och stödja kroppen i rätt riktning. Sessionen tar ca 1 timme och du ligger påklädd i total avslappning. En frisk kropp uttrycker mikrorörelser i sina vävnader. I en kropp som begränsas av ohälsa, begränsas även dess mikrorörelser. Obalansen kan övergå i kroppsliga symtom. Till exempel kan man uppleva spänning i muskler, värk, en inflammerad led eller i ett belastat organ.

En erfaren terapeut är tränad i att med sina händer registrera de olika avvikelser som kan uppstå i vävnadernas rörelsemönster. Terapeuten assisterar så att kroppen återgår till sina ursprungsrörelser. När vävnaden fungerar utifrån sina originalrörelser skapas bästa möjliga förutsättning för kroppen att börja läka sig själv. Klienter upplever ofta även en positiv reaktion i form av en känsla av lugn, bättre sömn, mindre värk och lägre stressnivå  efter behandlingen.

KST är en fysisk behandling även om den är väldigt mjuk och då allting är en helhet så upplever många en känslomässig och mental effekt när gamla spänningar släpper då cellminnet påverkas.

Det kraniosakrala systemet omfattar benen i kraniet, hjärnan och hjärnhinnorna, ryggmärgen och cerebrospinalvätskan; dess cirkulation och dess kopplingar i kroppen.  Cerebrospinalvätskan omsluter och skyddar vår hjärna och ryggmärg i ett slutet system från huvudet och ner längs hela ryggraden till bäckenet. I detta slutna vätskesystem finns rytmiska flödecykler, precis på samma sätt som i hjärt-och kärlsystemet. Obalans och störningar i detta flöde skapar ohälsa och påverkar oss fysiskt och ofta även känslo- och energimässigt. 

head-massage-3530560_1920

En kraniosakralbehandling innebär att terapeuten placerar sina händer på klienten, vilket ger dem möjlighet att ”känna in” de kraniosakrala rörelserna. Dessa rörelser orsakas av den fysiska/fysiologiska mekaniken som omfattar skallen med dess fogleder, korsbenet och dess förhållande till höftbenen, ryggkotorna, hjärnhinnorna, hjärnan samt ryggmärgen tillsammans med ryggmärgsvätskan och dess cirkulation. Huvudområdena är skallen (kraniet) och korsbenet (latin: os sacrum), därav ordet kraniosakral.

KST utvecklades 1899 av den amerikanska osteopaten William Garner Sutherland

Almerias Universitet i Spanien publicerade år 2011 ett forskningsresultat som visar ett positivt effekt av KST på fibromyalgisymptom. I USA och England har studier visat att denna terapiform kan ha effekt på en persons fysiska, emotionella och mentala hälsa. I bland annat Schweiz så ingår kraniosakral terapi i sjukvårdsförsäkringen

Frågor & svar

Det kraniosakrala systemet har en nära koppling till det autonoma nervsystemet, som har med stress och vila att göra. Metoden är ett bra sätt att lugna ner ett stressat nervsystem. Det i sin tur bidrar till ett bättre immunförsvar.

Ja,vanliga besvär som kan behandlas/lindras :

Stress, utmattningsyndrom/kroniskt trötthetssyndrom, koncentrationssvårigheter, huvudvärk, migrän, sinusit, axelbesvär, nacksmärtor, whiplashskador,

Kraniosakral terapi kan fås i både förebyggande syfte och som behandling för smärta/ besvär.

Det Kraniosakrala systemet har en mycket nära koppling till autonoma nervsystemet, som har med stress och vila att göra. Därför kan man ofta lugna ner ett stressat system ganska snabbt vilket förbättrar kroppens egenläkningsförmåga.

Kraniosakral terapi kan hjälpa dig som lider av nack och ryggproblem, whiplashskada eller migrän. Behandlingsformen har även visat sig kunna ge god effekt vid stressrelaterade problem såsom rastlöshet och oro, koncentrationssvårigheter, huvudvärk, fibromyalgi och utbrändhet.

Vid medicinsk forskning i USA och England har man kunnat påvisa att denna terapiform har en positiv inverkan på en persons fysiska, emotionella och mentala hälsa.

  •   Problem med nacken, ryggen och höfterna
  •   Musarm, tennisarm, frozen shoulders och ledproblem
  •   Whiplash-skada
  •   Huvudvärk och migrän
  •   Diffusa smärttillstånd och kronisk värk
  •   Lindra symtom vid MS
  •   Stress och stressrelaterade problem så som rastlöshet och oro
  •   Utbrändhet

Det är helt individuellt hur många behandlingar som behövs. Varje kropp är unik och det är är kroppens sjävläkningssystem som läker efter den förmåga och resurs som finns närvarande. Behandlingarna ökar kroppens förmåga och resurs i den takt kroppen förmår.

Det är vanligt att man kommer tillbaka efter ca 14 dagar efter första behandlingen och ev. 14 dagar därefter igen. Det är helt individuellt hur ofta därefter. Vanligtvis en intervall på 1 månad till 6 veckor. Kraniosakralterapi kan användas som förebyggande, behandlande och rehabiliterande behandling.